Lady Isabella Hertford úgy döntött 1827-ben, hogy a John James Audobon által írt és persze rajzolt The Birds of America (Amerika madarai) című könyvében szereplő madárrajzokkal díszíti kastélyának kínai stílusban berendezett szobáját. Így kivágatta az illusztrációkat a könyvből, amelyet egyébként szerelmétől a walesi hercegtől, IV. György királytól kapta. Azt viszont nem sejtette, hogy ezzel a legdrágább dekorációt helyezi el szobája falán.

 

A könyvből ugyanis ma már mindössze 119 példány maradt fent, így akinek birtokában van az ma már milliókat kérhet érte, mondjuk egy aukción. 2010-ben ugyanis a Sotheby aukcióján Londonban hétmillió fontért cserélt gazdát egy példánya a madaras kiadványnak – adta hírül a dailymail.co.uk. A könyvből 107 különböző intézményekben lelhető fel, a többi pedig magánkézben van. A kötetet a tíz legdrágább könyvek között tartják számon.

 

A könyvet a szerző több, mint tíz éven át írta és saját kezűleg rajzolta. Összesen 435 életnagyságban rajzolt madarat tartalmaz. A szerző halott madarakat használt modellnek. Így tudta teljes pompájukban megörökíteni.

A könyből kivágott madarakkal díszített szoba a Temple Newsam House-ban található Angliában. Az épület különleges szobáját hamarosan a nagyközönség is láthatja régi pompájában.

Pin It on Pinterest

Share This