Nagy mulatság kipróbálni olyan ételeket és italokat, amelyekről könyvekben olvasok. Ittam már Harry Potter kedvencét a vajsört és csemegéztem Poirot mandulás karamelláját is. Ma pedig valami nagyon különleges italt próbálhattam ki egy igazán értékes olvasmányból.

A salep-ről Ismail Kadare, albán származású író könyvében, az Álmok palotájában olvastam. A történetben a palotában dolgozó hivatalnokok reggelire vagy kávét vagy ezt a salepet ihatják a túlzsúfolt büfében.

Éppen a múlt héten olvastam a könyvet. Tegnap egy barátnőmmel találkoztam, aki jelenleg Albániában él. Amikor hazalátogat és találkozunk, mindig meglep valami különlegességgel. Mintha olvasott volna a gondolataimban, meglepett egy doboz saleppel. Ők, ahogy az albánok, reggelente ezt isszák és nagy kedvencük. Természetesen ő is olvasta a regényt.

Salep fahéjal

Ma reggel pedig gyorsan elkészítettem a salepet, mert már nagyon kiváncsi voltam milyen lehet a folyékony orchidea. A salep alapja ugyanis az Orchis mascula és az Orchis militaris, amely növények az orchideák nemzettségébe tartozó kosborok valójában. Magyarországon is megtalálható, ám szigorúan védett. Sajnos! Ugyanis nagyon finom vaníliás, fahéjas ital készíthető belőle. Törökországban télen isszák és úgy tartják, hogy a torok megfázásos betegségeire kitűnő gyógyszer. Állítják azt is, hogy afrodiziákum is egyben. (Ez utóbbi állítást sem cáfolni, sem megerősíteni nem szeretném. 🙂 )

A salep egyébként nagyon finom. Forró tejbe kell beletenni pár teáskanál port és tovább melegíteni addig, amíg besűrűsödik. Olyasmi lesz belőle ízre és állagra is, mint a folyékony tejbegríz, de nem lesznek benne búzadara darabkák.

 

Pin It on Pinterest

Share This